• Slunjska 3, 10370 Dugo Selo / Zagreb, RADNO VRIJEME: Pon-Pet: 08.00-16.00, Subota: uz najavu
  • +385 1 2754 843
  • +385 98 9074 591
  • pugb.alu@gmail.com

KONDEZIRANJE / PROZRAČIVANJE

Kondenziranje

Pod određenim se klimatskim uvjetima i staklo i okviri, ali i drugi građevni elementi mogu oznojiti. Evo nekoliko primjera iz svakodevnog života:
Uzmite bocu iz hladnjaka i stavite je na stol. Vidjet ćete kako se boca za kratko vrijeme orosi.

Stakla na naočalima se odmah orose ćim se izvana uđe u zagrijanu prostoriju. Ta se pojava može pojasniti time da topao zrak može sadržati znatno više vlage od hladnog. Kad se topao zrak susreće sa od njega hladnijom površinom, ova rashlađuje okolni topli zrak što uvjetuje da količina vlage koja se pri niskoj temperaturi ne može više apsorbirati postaje vidljiva u stanju kondezata. Do ove pojave dolazi prilikom sudaranja visoke vlage i niske vanjske temperature.

Već prema namjeni i upotrebi visoka količina vlage moguća je u kupalištima, kuhinjama i prostorijama za spavanje, ali i u prostorijama dnevnog boravka, ukoliko se u njima nalazi mnogo biljaka. Kondezirana se voda pojavljuje posebice u donjem dijelu izolacionog stakla, i to ako topao zrak koji se diže sa grijalica ne dopire do površina prozora zbog prozorskih dasaka koje vire iz zida.

Preduvjet da do ove pojave po mogućnosti ne dođe je pravilno provjetravanje!

Prozračivanje

Vaša stolarija od Aluminija-a izrađena iz profila marke Feal ili Alu-k znatno bolje brtvi od Vaše dosadašnje stolarije. Stan Vam na taj način više nije izložen nekontroliranom neprestanom provjetravanju (uslijed nezabrtvljenih mjesta). Način zračenja možete podešavati već prema svojim potrebama. Izjednačenje kolićine vode našeg tijela putem disanja i zračenja te vodena para koja se stvara prilikom kuhanja i pranja negativno utjeću na relativnu vlagu u stambenim prostorijama (samo jedna osoba prilikom spavanja tijekom noći izluči cca. 1-2 l vlage).

Redovito zračenje zatvorenih prostorija spriječava visoku vlagu zraka, a time i potencijalni razvoj gljivica (stvaranje plijesni). Time se produžava vijek trajanja slojeva boje, premaza i tapeta na zidovima, obloga na stropovima, zidovima i podovima te predmeta za unutrašnje uređenje i zavjesa. Zračite kratko, ali intezivno, najbolje stvaranjem propuha otvarajući sve prozore istovremeno (tzv. snažno provjetravanje).
Već prema vanjskoj temperaturi dovoljno je cca. 5 minuta. Predugo provjetravanje nepotrebno rashlađuje zidove te nije ekonomično.

Zračite prostorije već prema potrošnji zraka u njima 3-4 puta dnevno. Tijekom provjetravanja širom otvorite prozore, a grijanje isključite. Nakon zatvaranje prozora grijanje uključite prema potrebi.
Nedostatno je zračenje kroz prozorska krila koja su stalno otvorena u otklonjenom položaju.

Provjetravajte isključivo tako da ulazi vanjski zrak, jer hladan zrak uvijek prima samo vrlo malu količinu vlage. Vlažni zrak nikad ne puštajte u druge prostorije, već uvijek direktno (kroz prozor) van! Nakon zatvaranja prozora svježi se zrak uslijed topline akumulirane u građevnom tijelu zagrije u roku od samo nekoliko minuta. Orošeni je prozor uvijek dobar signal da je vrijeme prozračiti prostoriju, jer je vlaga zraka u njoj previsoka.

Provjetravanjem istovremeno stvarate uravnoteženo ozračje stanovanja. Čim otvorite prozor hladna će se vanjska površina stakla orositi. Kad taj tanki sloj kondezata nestane, a površina stakla je opet suha, zatvorite prozor. Za to vrijeme čisti zrak zamijenio je potrošeni, a zidovi i namještaj se još nisu ohladili.

Ovdje možete izabrati željene proizvode i poslati nam upit